Bakker logo

Zonneboilers

Zonneboilers of vergelijkbare grotere systemen, gebruiken (zon)licht om water te verwarmen. De zonneboiler is de bekendste duurzame-energie-optie voor de gebouwde omgeving. In de afgelopen twintig jaar zijn er in Nederland zo'n vijftigduizend geplaatst, zowel in de nieuwbouw als in de bestaande bouw. Er zijn onder meer projecten gerealiseerd waarbij in één nieuwbouwproject duizend systemen zijn geïnstalleerd.

Zonneboilers leveren op jaarbasis ongeveer de helft van de energie die nodig is voor de verwarming van tapwater. Een huishouden van drie tot vier personen spaart jaarlijks zo'n 200 m3 aardgas uit.

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector, die op het dak wordt geplaatst, een voorraadvat, een regelsysteem, leidingwerk (een gesloten circuit) en een klein pompje om het water rond te pompen tussen collector en opslagvat. De capaciteit van het opslagvat varieert van 90 tot 160 liter bij standaard zonne­boilers. Het water wordt voorverwarmd door de collector. Voor de naverwarming is een cv-of combiketel geschikt.