Bakker logo

Nieuwbouw Aware en Fonterra

Project

Duurzaam

Plaats

Heerenveen

Oplevering

2014-11-30 00:00:00

Bijzonderheden

Koelen en verwarmen zonder extra energie

Dat energie nodig is voor verwarming is normaal. Maar tegenwoordig wil men ook in ieder kantoor koeling. In veel gevallen worden daarvoor energieverslindende koelmachines ingezet. Het past echter in de MVO- en duurzaamheidsvisie van beide bedrijven, zowel als in onze eigen visie, om in plaats daarvan te onderzoeken welke alternatieve bronnen beschikbaar zijn die het gebouw zouden kunnen verwarmen en koelen. Bij Fonterra vonden we deze in het ijswater ( 2°C) en het proceswater (60°C) uit de fabriek. Deze koude én warmte uit het proces is uitermate geschikt om het Caloris Hybrid systeem op aan te sluiten. Het hele klimaatsysteem voor  de kantoren draait daarmee op restenergie uit de fabriek en er is geen externe energiebron meer nodig.”

Het systeem: eerst onderling energie-uitwisseling

Het gekozen Caloris Hybrid systeem is een compact warmtepompsysteem waarbij in de kantoren in iedere ruimte een kleine warmtepomp in het plafond via een 2-pijps watervoerend systeem wordt aangesloten op de energiebron. Het werkingsgebied van deze kleine warmtepompen is 18 – 26°C. “We hebben bij Fonterra / A-Ware twee watertanks van elk 2500 liter geplaatst als buffer. Het water in deze tanks wordt op 22°C, de gebouwneutrale bedrijfstemperatuur,  gehouden. Om dit te bereiken, worden de buffervaten in de zomer opgewarmd tot 26°C en in de winter afgekoeld naar 18°C. Het Caloris systeem haalt de energie hieruit. Hoe groter het vat, hoe meer energie-uitwisseling tussen de units en hoe energiezuiniger het systeem.”

“Het grootste voordeel van het Caloris systeem is dat eerst onderling energie uitgewisseld wordt. Maar ook installatietechnisch en economisch heeft het systeem een aantal voordelen. Zo werk je niet met F-gassen boven in het plafond, hoeven geen wettelijke keuringen uitgevoerd te worden, heb je ook geen koelmachine nodig en bovendien hoeven de leidingen niet geïsoleerd te worden omdat bij 22°C geen condensvorming optreedt.  Al met al betekent dit ook dat de exploitatiekosten aanzienlijk lager zijn.”

Permanente monitoring

“De hele installatie én de regeling, ook die van de energiebron, worden aangesloten bij Fonterra. A-Ware zorgt voor back-up voor wanneer er een keer geen proceswater is. Om dat op te vangen is een HR ketel geplaatst. Wij monitoren het systeem op afstand en kunnen per unit de prestatie bijhouden. Ook dat is een voordeel van Caloris.”  

Een gezonde werkplek is steeds belangrijker. Optimale ventilatie is hierbij hoofdzaak. Daarom is er gekozen voor 3 stuks hoog rendement warmte-terug-win kasten. 

Voor verdere informatie kunt contact opnemen met Hans Fijlstra van Installatiebedrijf Bakker.