Bakker logo

Biosintrum Oosterwolde

Project

Utiliteitsbouw

Plaats

Oosterwolde Fr

Oplevering

2018-12-05 00:00:00

Bijzonderheden

Welkom bij het Biosintrum. Het kloppend hart van de biobased economy in Ooststellingwerf. Een kenniscentrum dat voor meer dan 80% uit biobased materialen bestaat. Daarmee is het een van de meest duurzame en innovatieve gebouwen van Europa. Het is dé ontmoetingsplek voor onderwijs, bedrijfsleven en overheid op het gebied van de biobased economy. 

‘Ons klimaatsysteem is gebaseerd op het TripleAqua principe. Hiermee kan het Biosintrum straks ruimtes onafhankelijk van elkaar naar behoefte verwarmen en koelen; met wel vijftig procent minder energie. TripleAqua bestaat uit een compacte water-waterwarmtepomp die in de technische ruimte van het gebouw is opgesteld. Het kan met twee aanvoerleidingen koelen en verwarmen, zelfs tegelijk, en maakt gebruik van een natuurlijk koudemiddel. Het warmtepompsysteem is dubbel hermetisch uitgevoerd en de leidingen die de warmtepomp verlaten, bevatten alleen verwarmd of gekoeld water. Er komen dus geen koelvloeistoffen het gebouw binnen. Waar bij een 'gewone' verwarmingsinstallatie water met een temperatuur van 45 tot ruim 70°C door de leidingen stroomt, kan TripleAqua al met een temperatuur tussen de 28 en 36°C elke ruimte voldoende verwarmen. Voor koeling volstaat een lage watertemperatuur tussen de 12 en 18°C. Een heel duurzaam systeem dus.’

Naast het energetisch unieke klimaatsysteem worden bijvoorbeeld ook pv-panelen geplaatst, integreren we domotica en hergebruiken we het regenwater voor de toiletten. Daarvoor installeren we  een decentrale afvalwaterzuivering van Afmitech.